Filip Dobeš: V životě je důležité dělat to, co má pro daného člověka význam

Co je na tobě zajímavého, co dosud nikdo neví?

To je těžké říct, takhle z hlavy. Asi, že jsem mizantrop. Ve skutečnosti mám rád svůj klid a samotu a nepotřebuji být středem pozornosti ve společnosti. Nejraději mám procházky se svým psem v lese, kde hned tak někoho nepotkám.

Jakou nejhorší práci si dosud dělal a co jsi se při ní naučil?

Asi když jsem ještě ve studentských časech pracoval na letišti a dělal pro dopraváky, kde jsme vykládali a nakládali zavazadla do trupu letadla. Když jsem vynášel dvě stě dvaceti kilové kufry dovnitř a ven, tak jsem si při této práci uvědomil, že takový život nechci. Uvědomil jsem si, že chci mít svůj život pod kontrolou. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl pro společnost Phoenix.

Co sis tedy uvědomil?

Jsou lidé, kteří říkají, že není třeba dělat práci, která tě baví. Najdou si zálibu v tom co dělat musí – to byli ti, se kterými jsem na letišti vykládal ty kufry. Na druhé straně jsou zase lidé, kteří říkají, že v životě musíme dělat to, co nás baví. Ze zkušenosti vím, že se to ale nepodaří každému.

Já jsem zastánce té třetí ideologie. V životě je důležité dělat to, co má pro daného člověka význam. S významem totiž přijde zadostiučinění a později následuje ztotožnění. Důležitou roli zde hraje samozřejmě společnost, pro kterou samotný člověk pracuje a nástroj, tedy produkt, který se snaží distribuovat, možnost výdělku, který není limitován.

Jaký slogan Tě vystihuje, se kterým se případně ztotožňuješ?

Je jich více… Ty dlouhé, od hudebních interpretů, vystihují pro mě podstatu čistě a jednoduše.

Tomáš Baťa: „Pokud chce člověk vybudovat velký podnik, velkou firmu, tak nejdříve musí vybudovat sebe sama, svou osobnost.“

Vladimír 518, člen nejstarší rapové kapely v Československu, řekl, že

„Peníze nebyly nikdy mým prvním cílem, ty přišly samy a s nimi i moje schopnosti.“.

Co nejzábavnějšího jsi udělal za poslední měsíc?

Koupil jsem si Harley Davidson.

Tvůj den by měl najednou namísto 24 hodin 25. Co bys tu hodinu navíc dělal?

Spal.

Pokud by sis měl vybrat pouze tři jídla, která bys jedl celý měsíc, která by to byla?

Asi bun bo nam bo, to je korejské jídlo. Dále nevím, asi nějakou kotletu, panenku s bramborami a rýží. Více mě nenapadá, možná nějaké hovězí.

Jak se rád oblékáš – profesionální, ležérní nebo prostě tepláky?

Profesionální tepláky.

Jasně, když jsem na semináři nebo konferenci, tak samozřejmě oblek. Ale nejvíce obchodů jsem udělal v teplákách. Moji známí mě tak dosud znají. Možná se to časem změní, ale o tom silně pochybuji.

Tak to prostě je, ti finanční zprostředkovatelé si vezmou oblek po otci, ve kterém maturoval nebo se ženil, a v tom udělají finanční poradenství.

Když jsi byl dítě, čím jsi se chtěl stát? Proč?

Chtěl jsem být záchranář v dole, protože jím byl můj otec. Byl i u Orlických vražd, to je taková kauza z 90. let v České republice, při níž byl i můj otec, protože měli největší výcvik v hloubce ponoru. Líbilo se mi hlavně to, jak pomáhal druhým a zachraňoval životy. Můj otec byl pro mě hrdina.

Máš oblíbeného superhrdinu?

Temného rytíře z Gothamu – Batmana. Protože patří k superhrdinům, kteří nemají žádné nadpřirozené vlastnosti.

Jakou jedinečnou schopnost vnášíš do své momentální práce?

Čím dále jsem, tím více začínám rozumět sobě samému. Všichni máme nějaké vědomí a podvědomí, které se řídí emocemi. Naše emoce pak způsobují strach, který nás doslova paralyzuje již v komfortní zóně. Myslím si, že mně se daří více pracovat se svým vědomím. Jsem rozhodný, nemám strach a nepodléhám názorům z vnějšího okolí. Jinými slovy, jak řekl Milan Rastislav Štefánik: „Ten, kdo kráčí energicky a vědom si svého cíle, ovládá svůj osud téměř úplně.“.

Jaká činnost Ti pomáhá odbourat stres?

To je super otázka a zároveň v ní je i odpověď. Dělám to, co je právě potřeba. Soustředím se na jednotlivé stupně v kariéře a snažím se, co nejrychleji pokročit.

Nejhorší je stagnace a prokrastinace – odkládání věcí na zítřek, kdy někdo čeká na Sama a Seta (samo a se to), až přiletí z Japonska a vše za něj vyřeší.

Jedině my máme naši budoucnost ve svých rukou a sami si určíme, jaký bude náš zítřek.

Existuje podle Tebe důležitá vlastnost, kterou by měl mít každý?

Pokoru a soudnost.

Jaký je Tvůj trik na zvýšení produktivity?

To asi nebude úplně duplicitní, ale u mě je to kvalitní gastronomie, benefity a společné cíle lidí v mém týmu.

Na co jsi pyšný ve své dosavadní práci?

Za čtyři roky a čtyři měsíce jsem se dokázal se svým týmem dostat na 70.000 bodů, čili pozici Head managera. To je pro mě velké vítězství.

Jak nejraději začínáš svůj den?

Studenou sprchou a ovocným smoothie. Se studenou sprchou jsem začal už před třemi lety. Dělám to i večer a už je to tak návykové, že když to neudělám, tak se to tělo necítí dobře. Chodím spát pozdě v noci a sprcha o desáté mi tak umožní lépe fungovat a více mě to nakopne.

Jak nejraději ukončíš svůj den?

Proberu s partnerkou, co se za ten den událo a změnilo. Dáme si při tom vodní dýmku, CBD nebo doutník.

Phoenix Investor Group

Kategorie
Nejčtenější

Korporátní dluhopisy – na co si dát pozor

Měny a měnové riziko

Jak mohou vypadat ideální míry klientů PXI Investora?

Cena zlata opět láme historická maxima